Kerstin Weigl och Kristina Edblom fick årets Pennskaftspris

I samband med Pennskaftets årsmöte tilldelades Aftonbladet-journalisterna Kristina Edblom och Kerstin Weigl årets Pennskaftspris.

Juryns motiveringen till priset löd:

”2019 års Pennskaftspris går till journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom, som under 10 års tid har dokumenterat varje fall i Sverige där en kvinna har blivit dödad av sin partner.

Genom att samla rättegångsprotokoll, domar, dagböcker, fotografier och brev har de trängt bakom notiserna och lyckats ge de mördade kvinnorna ett ansikte och ett namn.

I reportageboken I händelse av min död skildrar Kerstin Weigl och Kristina Edblom ett samhälle som misslyckas med att höra kvinnornas rop på hjälp.”

Kristina Edblom berättade på årsmötet, via telefon, att priset betyder mycket för dem:

– Vi är mycket stolta över ett så fint erkännande av vårt arbete, från våra kvinnliga kollegor. Vi tänker att priset även hedrar alla anhöriga till dödade kvinnor som berättat för oss under alla år, för att de är övertygade om att det behövs mer uppmärksamhet kring de här brotten.

Årets jury har bestått av journalisterna Katarina Berg, Sanna Klinghoffer, Siri Reuterstrand och Sofie Löwenmark. Borås tidning, SR P4 Göteborg och Fojo har bidragit till prissumman på 6000 kronor på olika sätt till priset.

Föreningen är också väldigt glada att Kristina Edblom och Kerstin Weigl har tackat ja till att vara med i juryn för 2020-års Pennskaftspris, tillsammans med Katarina Berg, som fortsätter som sammankallande för juryn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s