Protesterna i Iran: en lång historisk frihetskamp

Shora Esmailian. Foto: Lars Dareberg

På medlemsmötet den 18 april var frilansjournalisten och författaren Shora Esmailian Pennskaftets inbjudna gästföreläsare. Hon berättade om nyhetsbevakningen av Iran och om bakgrunden till höstens stora protester där.

Sedan hösten 2022 har vi sett protester och demonstrationer runt om i Iran efter att den unga kvinnan Mahsa Jina Amini dog i samband med att hon arresterades av landets sedlighetspolis, på grund av att hon inte bar sin slöja på rätt sätt.

– Den islamiska regimen var då snabb med sin sedvanliga repression och tusentals demonstranter har fängslats och dödsdomar har utfärdats mot aktivister, säger Malmöbaserade journalisten och författaren Shora Esmailian.

Det är dock en lång historisk process som har lagt grunden för dagens protester och den politiska utvecklingen i Iran. Slöjan i Iran är för många iranier starkt förknippad med den islamiska republikens politiska förtryck och maktutövning.

Mahsa Jina Amini blev en martyr och hennes död blev en symbol för den pågående revolutionen. De kända slagorden ”kvinna”, ”liv” och ”frihet” kommer från kurdiskan som också var Aminis modersmål, och samma slagord används på persiska av demonstranterna i hela Iran.

Under hösten har videor på iranska skolflickor som river sönder olika religiösa symboler och kvinnor som bränner den obligatoriska slöjan blivit virala.

– Men detta är inte första gången vi ser protester i diktaturen, säger Shora Esmailian.

När den tidigare monarken Reza shah Pahlavi avsattes av folket under revolutionen 1979, blev den religiösa slöjan hijab obligatorisk på order av den nya regimen. Men redan då, i samband med islamiska republikens maktövertagande, protesterade kvinnor i Iran mot att bära plagget.

Många fler protester utbröt under 80-talet i samband med det politiska maktskiftet, men även under 2009, 2017 och 2019 utbröt större demonstrationer till följd av det politiska missnöjet.

Den iranska regimen är känd för att slå tillbaka hårt och tillämpar alla maktmedel för att tysta ner det politiska motståndet. Det är inte ovanligt att internet i perioder kan vara otillgängligt för medborgarna, vilket också försvårar uppföljningen av händelseutvecklingen i landet för både nyhetsjournalistiken och omvärlden.

Väldigt många människor uppges ha skadats och dött under protesterna som utbröt i höstas. Arresteringar och avrättningar av aktivister och inflytelserika personer fortsätter. Inte minst i södra Iran i den baluchiska delen, där demonstrationer ändå arrangeras systematiskt varje vecka efter fredagsbönen i staden Zahedan.

Majoriteten av invånarna i söder är praktiserande muslimer och kvinnor bär sjal. Men där finns ändå ett starkt missnöje mot regimen sedan flera decennier på grund av etnisk diskriminering och de mycket svåra levnadsförhållanden så som extremtorka och arbetslöshet.

– Det iranierna, från norr till söder, från öster till väster kräver är frihet, säger Shora Esmailian.

Shora Esmailian skriver mestadels om klimat och miljö, barnkultur, litteratur, Iran, Mellanöstern, feminism och genusfrågor, rasism och migration. Hon är en återkommande medarbetare på Sydsvenskan kultur.

Farida Ahmadi Högfeldt

Shora Esmailians länktips för dig som vill följa nyheter från Iran:

Lämna en kommentar